Wetswijzigingen voor zzp’ers vanaf 1 juli 2020

Ondernemers krijgen vanaf 1 juli 2020 te maken met nieuwe wetten en regels. De KvK biedt een overzicht van de belangrijkste wetswijzigingen.

Meer zekerheid bij platform-to-business

Zakendoen met digitale platforms wordt per 12 juli 2020 transparanter. Dat wordt duidelijk als u reserverings- en vergelijkingswebsites gebruikt of online marktplaatsen en appstores, of wanneer u zelf een digitaal platform heeft. Platforms moeten namelijk heldere en makkelijk te raadplegen algemene voorwaarden hebben en openheid bieden over de volgorde van zoekresultaten. Ook zijn ze verplicht duidelijkheid te geven over een besluit om een ondernemer van het platform te verwijderen. En over de behandeling van eigen producten in vergelijking met producten van andere organisaties die ook op hun platform worden aangeboden. De nieuwe regels gelden ook wanneer het hoofdkantoor niet in de Europese Unie gevestigd is, maar het platform daar wel actief is.

Verbetering kwaliteit KVK Handelsregister

Het KVK Handelsregister is mede bedoeld om meer zekerheid te bieden bij het zakendoen. Betrouwbaarheid van gegevens is daarbij van groot belang. Daarom komt er een aantal wijzigingen in de Handelsregisterwet. Zo krijgt KVK een grotere rol bij de bestrijding van malafide praktijken, komen er scherpere regels bij de ontbinding van rechtspersonen en worden bestuursorganen verplicht geconstateerde onjuistheden in gegevens in het KVK Handelsregister te melden.

Meldplicht grensoverschrijdende constructies belastingadviseurs

Intermediairs en belastingadviseurs zijn vanaf 1 juli 2020 verplicht om grensoverschrijdende constructies die gebruikt kunnen worden om belasting te ontwijken, te melden bij de Belastingdienst. Deze meldplicht gaat terug voor constructies tot 25 juni 2018 en moeten uiterlijk 31 augustus 2020 bij de Belastingdienst aangeven zijn. Gebeurt dit niet, dan kan de intermediair of belastingsadviseur een boete krijgen of zelfs strafrechtelijke vervolgd worden.

BPM-tarieven gebaseerd op nieuwe CO2-testmethode

Voor een auto die geen bestelauto is, betaalt u BPM. Vanaf 1 juli is de hoogte van de BPM afhankelijk van een nieuwe CO2 testmethode. De verwachting is dat de BPM op sommige auto’s hoger wordt, terwijl de BPM op andere auto’s lager wordt.

Aankomende wetswijzigingen

Er zijn enkele wetswijzigingen aangekondigd voor eind 2020, dit zijn:

  • Verbod op varend ontgassen voor binnenvaarttankschepen (1-10-2020)
  • Elke hond moet een paspoort hebben (1-10-2020)
  • Homologatie bij faillissementen wordt mogelijk (1-10-2020)

Bron: KvK